Suuline traditsioon - Majanduslik seisukord - Mitmesuguseid töö-ja tarberiistu

Valgma ümbruses on reed rautatud olnud, niipalju kui jutustaja mäletab, vankrid olnud küll ta noorespõlves puuassidega. Harkadrad olnud tarvitusel kuni jutustaja neiupõlveni, siis tulnud suured sahad.
EKLA, f 199, m 44, 126 (IV-I3) < Paide-Anna khk., Valgma k., Tõnsu t. - Hilda Kõrge < Marie Adamson, 66 a. (1930)

Jutustaja isa olnud noormees, kui ta läinud Mäo mõisa viinavoori, tal olnud siis Mäo meeste hulgas esimene rautatud regi (isa on jutustajast 34 a. vanem olnud). Tee olnud tuhkjas-lumine, teised naernud, et ta hobusel olla sama raske kui teistel. Ta võtnud siis rauad alt ära.
Muud tööriistad olnud nagu nad kusagil viisiks. Jutustaja ümbruses olnud tema noorespõlves ja varem rehepeksmiseks pint – poolmurtud peenlase puu tüviosa; koote, mis rihmaga varre külge kinnitatud, tulnud hiljem. Neid on veel praegu ümbruskonnas tarvitusel. Muid abinõusid nagu rehetampe ja muid ei tea jutustaja sääl kunagi [kasutusel] olnud. Vardad olnud küll tarvitusel. Põllutöös olnud siis puuäkked, nii kerged, et üks mees võinud kaks äket korraga ära kanda.
EKLA, f 199, m 44, 126 (IV-I3) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Saare t. < Valgma k. - Hilda Kõrge < Gustas Indermitte, 73 a. (1930)

Jutustaja ajal olnud reed rautatud, vankrid varem rautamata. Rauda on tuntud küll selleks ostarbeks, kuid seda pole osta jõutud. Muud tööriistad nagu veel osaliselt praegu olemas, olnud küll lihtsamad ja viletsamad.
EKLA, f 199, m 44, 126 (IV-I2) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Gustav Valmsen, 65 a. (1930)

Jutustaja poisikesepõlves olnud reed Paide kihelkonnas puujalastega, aisad kinnitatud vitsaväätidega regede külge. Vankrite nukipulgad ja juhi vitsad olnud kõik puu, ainult pajaraua tükke on siia-sinna löödud. Toolid olnud sel ajal õlgpõhjadega, vaesemais kohtades olnud nende asemel pingid ja pakud. Voodid olnud olemas.
EKLA, f 199, m 44, 127 (IV-I2) < Paide-Anna khk., Mustla k., Kivi t. < Paide khk. - Hilda Kõrge < Jaan Riimann, 74 a. (1930)